Makaron z sosem pomidorowym

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron spaghetti (lub inny) 500 g
pomidory świeże (dobrej jakości) 2 kg
oliwa 4 łyżki
parmezan 50 g
świeża bazylia garść
sól i pieprz
Sos do makaronu ze świeżych pomidorów ma zupełnie inny smak i konsystencję niż sos zimowy. Spaghetti Napoli warto robić w sezonie pomidorowym.

Pomidory sparzyć, obrać. Przekroić, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać pomidory. Gotować na dużym ogniu, ok. 10 - 15 minut, mieszając bardzo delikatnie aby zachować kawałeczki pomidorów. Ugotować makaron. Doprawić sos solą. Odcedzić makaron. Umyć i porwać bazylię. Podawać makaron z sosem, posypany pieprzem, udekorowany bazylią i grubymi wiórkami parmezanu. Uwaga: przygotowując makaron dla dzieci można do sosu dodać trochę śmietanki i cukru aby złagodzić smak.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.