Marokańskie naleśniki z tysiącem dziur

  • Czas 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
semolina 500 gram
mąka pszenna 180 gram
swieże drożdże 15 gram
cukier szczypta
letnia woda
sól
masło klarowane
miód
Przepis na marokańskie naleśniki, które smaży się tylko z jednej strony. Dodatek drożdży powoduje, ze na ich powierzchni powstaje tysiące małych dziur. Podawane na gorąco z masłem i miodem to wspaniała propozycja na śniadanie lub deser.

W odrobinie wody rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy aż zaczną pracować. Mąkę mieszamy z semoliną i przesiewamy. Dodajemy drożdże, sól i stopniowo wodę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wylewamy ciasto. Naleśniki powinny być dość grube. Smażymy je tylko z jednej strony. Z wierzchu ciasto nie powinno się kleić. Podawać na ciepło z masłem i miodem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.