- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
dynia | 4 kg |
cukier brązowy | 1 szklanka |
sól | 2-3 łyżeczki |
curry | 2 łyżki |
cynamon | 15 |
goździki | 30 |
ziele angielskie | 15 |
ocet jabłkowy | 3 szklanki |
woda | 2 litry |
Dynie obrać, pokroić na części, usunąć pestki z miękkim miąższem. Pestki ususzyć. Twardy miąższ pokroić w dużą kostkę. Włożyć do wypieczonych w piekarniku i ostudzonych słoików. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Dolać ocet. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Marynata powinna być słodko kwaśna o wyraźnym aromacie curry. Gorącą marynatą zalać dynię w słoikach, sprawiedliwie rozdzielając przyprawy. Zakręcić wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczką 15 minut. Wystudzić, podawać do mięs, wędlin i serów.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...