Mazurek wielkanocny

To cudowny przepis na mazurek z tego, co zostaje nam po wielkim świątecznym pieczeniu: resztek migdałów, orzechów, rodzynków i wszelkich innych bakalii.

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakalie (orzechy, migdały, śliwki, skórka pomarańczowa, czekolada, rodzynki) 500g
białka 5
wafle duże 2
masło do posmarowania blac
cukier puder 200g
Do krojenia tego mazurka trzeba używać bardzo ostrego noża, aby kawałki nie były poszarpane, lecz równo pocięte.

Bakalie pokroić na kawałki (z wyjątkiem migdałów, te muszą pozostać całe). Wsypać do miski, wymieszać i dodać bardzo sztywno ubitą pianę z cukrem pudrem. Ostrożnie wymieszać, aby nie zepsuć piany. Masę ułożyć na waflu umieszczonym na białej blasze, wysmarowanej masłem (na grubość mniej więcej jednego palca). Wygładzić szybko i na wierzch położyć drugi wafel. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok. godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu, mazurek udekorować różowym lukrem, zrobionym z przesianego cukru pudru i soku malinowego lub porzeczkowego, albo barwnika spożywczego.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.