- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 400 g |
masło | 250 g |
cukier puder | 100 g |
żółtka | 3 |
Nadzienie: |
daktyle bez pestek | 400 g |
płatki migdałowe | 200 g |
likier Amaretto | 2 kieliszki |
masło do nadzienia | 200 g |
cukier | 1,5 szklanki |
domowy cukier waniliowy | 2 łyżki |
Zagnieść ciasto z podanych składników. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pól godziny. Nagrzać piekarnik do 200 C. Wyłożyć ciastem blachę do pieczenia, tworząc ozdobną kratkę (niekoniecznie). Upiec na złoty kolor (ok. 20 minut). Pokroić daktyle. W rondlu rozpuścić masło z cukrem. Dodać daktyle i dusić na gładką masę. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Wymieszać masę daktylową z likierem i migdałami. Wyłożyć na przestudzony spód mazurka. Ozdobić. Odstawić do ostudzenia, najlepiej do następnego dnia..
![]() |
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 3. Ciasto na naleśniki
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 7. Ciasto na pizzę
- 8. Świąteczny bigos staropolski
- 9. Ketchup domowy
- 10. Święty Jacek z Pierogami
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...