Mazurek daktylowy

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka 400 g
masło 250 g
cukier puder 100 g
żółtka 3
Nadzienie:
daktyle bez pestek 400 g
płatki migdałowe 200 g
likier Amaretto 2 kieliszki
masło do nadzienia 200 g
cukier 1,5 szklanki
domowy cukier waniliowy 2 łyżki
Mazurek daktylowy może być poważną konkurencją dla bardziej tradycyjnych czekoladowych czy kajmakowych.

Zagnieść ciasto z podanych składników. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pól godziny. Nagrzać piekarnik do 200 C. Wyłożyć ciastem blachę do pieczenia, tworząc ozdobną kratkę (niekoniecznie). Upiec na złoty kolor (ok. 20 minut). Pokroić daktyle. W rondlu rozpuścić masło z cukrem. Dodać daktyle i dusić na gładką masę. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody. Wymieszać masę daktylową z likierem i migdałami. Wyłożyć na przestudzony spód mazurka. Ozdobić. Odstawić do ostudzenia, najlepiej do następnego dnia..

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.