Mazurek różany ucierany

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 300g
masło 200g
cukier 100g
żółtka 4
woda
konfitura z dzikiej róży 1 słoik
cukier do polewy 200g
sok z cytryny
Są tacy, którzy już zbierając owoce dzikiej róży i smażąc z nich konfiturę, myślą o różanym, wielkanocnym mazurku.

Zagnieść mąkę z cukrem i masłem, dodając ugotowane na twardo i przetarte żółtka. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde, dolać troszkę chłodnej wody. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem blachę. W piekarniku rozgrzanym do 180°C upiec spód mazurka na złoty kolor. Upieczony posmarować dość grubo konfiturą z róży.

Przygotować masę. W rondelku rozpuścić cukier z połową szklanki konfitury i sokiem z cytryny. Mieszać, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Gdy masa przestygnie, wylać ją na posmarowany konfiturą mazurek. Trochę masy zostawić do dekoracji. Odstawić na kilka godzin do zastygnięcia. Na samym końcu udekorować.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.