Mielone z indyka z Rubinem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mięso z indyka 400 g
cebula 1
ser żółty dojrzewający np. Rubin 200 g
jajka 2
bułka tarta 100 g
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
masło 50 g
Sery marki Old Poland godne są polecenia nie tylko jako dodatek do mielonego!

Mięso zmielić. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mięso wymieszać z żółtkami, cebulą, serem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pianę z białek. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielki kotleciki. Panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Polać roztopionym masłem. Najlepsze z ziemniakami puree i sałatą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.