Mini bułeczki z ricottą

  • Czas
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto francuskie na prawdziwym maśle 1 opakowanie
ricotta 250 g
łosoś wędzony bez ości 200 g
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól, pieprz cytrynowy, cukier do smaku
jajko do posmarowania ciasteczek
szczypiorek do dekoracji
Wytrawne ciasteczka na jeden kęs, wewnątrz skrywają aromatyczny farsz z ricotty i łososia.

Zmiksować ricottę z łososiem i koncentratem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem cytrynowym i odrobiną cukru. Ciasto rozwinąć, lekko rozwałkować pokroić na paseczki 2,5 na 5 cm. Na jednej części ciasta kłaść odrobinę farszu, przykryć drugą częścią, zlepić. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C na złoty kolor (około 10-15 minut). Po przestudzeniu obwiązać szczypiorkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.