Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Minipizze ze szpinakiem

      Minipizze ze szpinakiem

      Drukuj

      Przepis Smaków Życia

      • Czas 1 godz.
      • Trudność
      • Porcja dla
      mąka 3 szklanki
      drożdze 25 g (ćwierć kostki)
      cukier 2łyżeczki
      letnia woda niecała szklanka
      czosnek 1-2 ząbki
      gałka muszkatołowa szczypta
      szpinak 300g
      Cheddar 50 g
      oliwa 5 łyżek
      sól i pieprz
      zdj. StockFood/Free
      Znakomity sposób na oswojenie ze szpinakiem nie tylko dzieci.

      Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami letniej wody. Przykryć, odstawić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Szpinak opłukać i nie osączając zbyt dokładnie wrzucić na patelnię. Przykryć i odczekać kilkanaście sekund aż opadnie, odkryć  i odparować. Doprawić roztartym czosnkiem, gałką, solą, cukrem i pieprzem. Mąkę wymieszać z zaczynem drożdżowym. Dodać małą łyżeczkę soli. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki (lub końcówki miksera)dolewając  tyle wody aby powstało gęste ciasto. Uformować kulę, posmarować oliwą, przykryć. Ostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Wyrobić ciasto raz jeszcze. Uformować wałek. Pokroić na części (ok 12). Na stolnicy posypanej mąką z każdej części uformować placek. Na wierzchu ułożyć szpinak, posypać startym serem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec aż się zrumienią (ok 10 minut). Po wyjęciu z pieca brzegi placuszków posmarować oliwą za pomocą pędzelka (w ten sposób ciasto nie stwardnieje i będzie można podać pizze na zimno, np. na pikniku).

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Ciasto na naleśniki
      • 2. Biały chłodnik z Podlasia
      • 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 4. Jak gotować ryż na sypko
      • 5. Jak gotować młode ziemniaczki?
      • 6. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 7. Podział tuszy wołowej
      • 8. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
      • 9. Ciasto na pizzę
      • 10. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Minipizze ze szpinakiem - Przepisy.Znakomity sposób na oswojenie ze szpinakiem nie tylko dzieci. Minipizze ze szpinakiem to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2022 Smaki Życia.