- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 3 szklanki |
drożdze | 25 g (ćwierć kostki) |
cukier | 2łyżeczki |
letnia woda | niecała szklanka |
czosnek | 1-2 ząbki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
szpinak | 300g |
Cheddar | 50 g |
oliwa | 5 łyżek |
sól i pieprz | |
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami letniej wody. Przykryć, odstawić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Szpinak opłukać i nie osączając zbyt dokładnie wrzucić na patelnię. Przykryć i odczekać kilkanaście sekund aż opadnie, odkryć i odparować. Doprawić roztartym czosnkiem, gałką, solą, cukrem i pieprzem. Mąkę wymieszać z zaczynem drożdżowym. Dodać małą łyżeczkę soli. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodziło od ręki (lub końcówki miksera)dolewając tyle wody aby powstało gęste ciasto. Uformować kulę, posmarować oliwą, przykryć. Ostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Wyrobić ciasto raz jeszcze. Uformować wałek. Pokroić na części (ok 12). Na stolnicy posypanej mąką z każdej części uformować placek. Na wierzchu ułożyć szpinak, posypać startym serem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piec aż się zrumienią (ok 10 minut). Po wyjęciu z pieca brzegi placuszków posmarować oliwą za pomocą pędzelka (w ten sposób ciasto nie stwardnieje i będzie można podać pizze na zimno, np. na pikniku).
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Biały chłodnik z Podlasia
- 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 4. Jak gotować ryż na sypko
- 5. Jak gotować młode ziemniaczki?
- 6. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 7. Podział tuszy wołowej
- 8. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 9. Ciasto na pizzę
- 10. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...