Muffinki z serkiem wiejskim

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
serek wiejski 225 gram
mąka 100 gram
migdały blanszowane bardzo drobno zmielone 150 gram
suszone na słońcu pomidory 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
parmezan starty 75 gram
cebula dymka
olej roślinny 3 łyżki
jajka 4 duże
Lżejsza wersja serowych muffinek. Możesz do nich dodać ulubione zioła, skórkę z cytryny, czy wędlinę. Nadają się zarówno jako przekąska na przyjęcie, jak i do pracy na drugie śniadanie.

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Przygotować foremkę na 12 muffinek i włożyć do niej papierowe papilotki.

Cebulę dymkę i suszone pomidory, drobno posiekać. Serek wiejski odcedzić na sitku. Do miski włożyć odcedzony ser, mielone migdały, makę, pomidory, dymkę, proszek do pieczenia, parmezan i dokładnie wymieszać. W drugiej miejsce wymieszać jajka z olejem. Składniki w obydwu misek połączyć i delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać łyżkę wody.   

Ciasto przełożyć do papilotek i z wierzchy posypać utartym parmezanem. Piec przez 30-35 minut aż muffinki będą złociste. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.