Musaka z bakłażanem

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mielone mięso 600 g
krojone pomidory z puszki 600 g
czosnek 6 ząbków
cebula 2
bakłażany 4
zioła prowansalskie 2 łyżeczki
natka pietruszki, posiekana 3 łyżki
czerwone wino 100 ml
żółty ser 200 g
oliwa 3 łyżki

Pokroić bakłażany w plasterki, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym.

Rozgrzać oliwę na dużej patelni, wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć 3-4 minuty, aż się zeszkli. Dodać mielone mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką 5 minut. Dodać pomidory, zioła, natkę pietruszki, wlać wino i wymieszać. Dusić 10 minut.

Nagrzać piekarnik do 180 C. Nasmarować tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Ułożyć na dnie warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, potem znowu bakłażany i sos, a  na wierzchu ułożyć jeszcze raz bakłażany. Polać sosem beszamelowym, posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 40 minut, aż musaka ładnie się przyrumieni.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.