Najprostszy dżem morelowy

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
morele 1 kg
cukier 1,2 kg
woda 1 szklanka
Najsmaczniejszy jest z dojrzałych, pełnych słońca owoców. Przepis najłatwiejszy z łatwych.

Morele umyć, pokroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Włożyć do rondla, zasypać cukrem, zostawić na 20 minut. Wlać wodę i zagotować owoce. Gotować 30 minut na minimalnym ogniu, stale mieszając, żeby nie przywarły. Włożyć gorący dżem do wyparzonych słoików, zamknąć wyparzonymi zakrętkami. Postawić do wystudzenia do góry dnem.

Do dżemu można dodać w trakcie smażenia kwiatki lawendy. Nabierze niezwykłego aromatu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.