Nogi kurze pieczone z brukselką i brokułami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Nogi kurze 4
brukselka 400 g
ziemniaki 500 g
czosnek 4 ząbki
szalotki 150 g
tymianek łyżeczka
czerwona papryka łyżeczka
mąka kukurydziana łyżka
Dżem morelowy łyżka
Olej lub masło klarowane do smażenia 2 łyżki
bulion szklanka
Sól, pieprz do smaku
brokuły 500 g

Mięso umyć osuszyć. Wymieszać mąkę z papryką, solą i pieprzem, panierować mięso ze wszystkich stron. Szalotki i czosnek obrać. Brokuły umyć podzielić na różyczki. Brukselki umyć, usunąć brzydkie, wierzchnie listki. Rozgrzać tłuszcz i przesmażyć nóżki na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do brytfanki, dodać brokuły i brukselkę, czosnek i szalotki, posypać tymiankiem, zalać bulionem wymieszanym z dżemem morelowym, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 35-40 minut. Odkryć naczynie i dopiec jeszcze 10-15 minut.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.