Ogórkowa ze słodkich

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
por 1
ogórki świeże gruntowe 500g
marchewka 2
szynka gotowana 200g
kalarepy 3
śmietnka kremówka 200ml
bulion drobiowy 1,5 litra
gałka muszkatołowa ćwierć łyżeczki
zioła do dekoracji (koperek, bazylia, natka)
sól i pieprz
Ogórkowa ze świeżych ogórków to w naszej tradycji potrawa raczej nieznana. Spróbujcie koniecznie!

Zostawić 1 ogórek do dekoracji. Resztę warzyw pokroić w kostkę. Pokroić w kostkę szynkę. Zalać warzywa (bez ogórków) bulionem i gotować do miękkości. Dodać ogórki zagotować. Wlać śmietankę, wrzucić pokrojoną szynkę, doprawić gałką, sola i pieprzem. Zagotować. Podawać z dodatkiem świeżego pieczywa i tartego parmezanu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.