Omlet z truskawkami

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajko 1
mąka 1 łyżeczka
sól szczypta
masło klarowane 2 łyżeczki
śmietanka kremówka 2 łyżki
truskawki pół szklanki
cukier puder do posypania
Wersja mini omletu z truskawkami znakomicie nadaje się i na wykwintne śniadanie, i na szybki deser.

Jajko zmiksować z łyżeczką zimnej wody i solą na puch. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Rozgrzać masło na małej patelni. Wlać masę jajeczną i usmażyć omlet z dwóch stron w razie potrzeby dodając masła po przewróceniu. Ubić śmietankę.  Umyć i pokroić truskawki.  Przełożyć omlet bitą śmietaną i truskawkami. Posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.