Opieńki marynowane

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
opieńki 1 kg
woda 2 szklanki
ocet jabłkowy 1 szklanka
cukier 1-2 łyżki
sól 2 łyżeczki
cebula 2
ziele angielskie 3-4
listek laurowy 3-4
Znakomity dodatek do wykwintnego półmiska wędlin.

Grzyby opłukać. Gotować 30 minut w osolonej wody. Odcedzić. Zagotować 2 szklanki wody z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami. Spróbować. Dodać cukier i sól według gustu (nie trzeba się bać cukru, dzięki niemu zrównoważony jest kwaśny smak octu). Pogotować marynatę 5 minut. Dodać grzyby. Do wyparzonych słoików nakładać grzyby, cebulę i zalewać gorąca marynatą. Marynata musi zakrywać grzyby ale w słoiku musi zostać 1-2 cm powietrza. Zamknąć słoiki szczelnie i postawić do góry dnem. Poczekać co najmniej miesiąc i jeść.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.