Orecchiette z groszkiem i porami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
zielony groszek świeży lub mrożony 500g
makaron orchetti 500g
pory 2 małe lub 1 duży
oliwa lub klarowane masło 4 łyżki
śmietanka kremówka 300 ml
parmezan 150 g
sól, cukier, pieprz
Lekkie i aromatyczne. I szybkie. Chyba, że wzorem włoskich pań domu, malutkie uszka z ciasta makaronowego będziemy lepić samodzielnie.

Pory opłukać pokroić w plasterki, usmażyć na oliwie aż będą miękkie. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku, dodać pół łyżeczki cukru (dzięki temu zachowa kolor). Gotować 7 minut. Odcedzić. Ugotować makaron. Podgrzać śmietankę, dodać do niej 100 g startego parmezanu, podgrzewać mieszając aż ser się rozpuści. Dodać do sosu warzywa. Polać makaron sosem, posypać resztą startego parmezanu, posypać grubo mielonym pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.