Pączki serowe na słono

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka szymanowska 700 g
mleko 3,2% 500 ml
jajka 4
drożdze 50 g
cukier 1 łyżeczka
masło 150 g
sól 1 łyżeczka
kminek 1 łyżeczka
parmezan starty 200 g
wasabi w proszku 1 łyżeczka
tłuszcz do głębokiego smażenia 2 l
Kto lubi wytrawne ciasta, ten powinien spróbować naszego przepisu na pączki z parmezanem i wasabi.

Do smażenia przyda się frytkownica lub rondel z sitkiem do głębokiego smażenia.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z ciepłym (35 st. C) mlekiem oraz szklanką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie dosypać resztę mąki, ubite trzepaczką jajka, kminek, sól, wasabi i 150 g drobno utartego parmezanu, wyrobić ciasto, na końcu dodać roztopione masło. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W trakcie wyrobić jeszcze dwukrotnie. Wyrobione ciasto podzielić na porcje, formować ruloniki, kroić na małe porcje i toczyć z nich kuleczki. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na pół godziny. Smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C. Osączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć resztą parmezanu.

Pączki serowe na słono można również podać z salsą pomidorową:

Salsa pomidorowa

  • pomidory bez skóry w zalewie - 1 puszka 400g
  • czosnek - 2 ząbki
  • papryczka chilli zielona - 1 długa
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, cukier, sok z cytryny do smaku

Chilli i obrany czosnek zmiksować z pomidorami. Doprawić oliwą, solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.