Pappardelle Barilla ze speckiem i mascarpone

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 7 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron Pappardelle Barilla 250 gramów
serek mascarpone 200 gramów
speck 100 gramów
cebula biała 20 gramów
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 20 g
ząbek czosnku 1
bazylia 6 liści
sól i pieprz dla smaku

Na patelni - przez ok. minutę - podsmażać posiekaną cebulę z czosnkiem i odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy całość się zarumieni, wyjąć czosnek, wrzucić speck pokrojony w drobną kostkę i podsmażyć.

Ugotować makaron Pappardelle Barilla według wskazówek na opakowaniu, odsączyć i połączyć z przygotowanym wcześniej speckiem i mascarpone.

Udekorować bazylią i podawać na gorąco.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.