Papryka faszerowana kus-kusem

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerwone, okrągłe papryki 3
kus-kus 2 szklanki
oliwa 4 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
cebula 1
czosnek 3 ząbki
pomidorki koktajlowe 6
tofu 200 g
świeża bazylia pęczek
bulion warzywny
sól i pieprz

Papryki przekroić zachowując ogonki. Usunąć gniazda nasienne. Wnętrza połówek posolić. Kus-kus zalać wrzącym bulionem, tak aby powierzchnia płynu było ok 1-2 cm ponad powierzchnią kaszy. Tofu pokroić w mała kostkę, zalać sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy. Odstawić na 10 minut. Posiekane cebulę i czosnek zeszklić na łyżce oliwy. Bazylię posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Wymieszać kus-kus, bazylię, czosnek, cebule i tofu. Nałożyć do połówek papryki, na wierzchu ułożyć pomidorki, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekać ok 30 minut, Podawać z zieloną sałatą. Uwaga: tofu można zastąpić pieczarkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.