- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mięso wieprzowe | 500 g |
papryki czerwone | 4 |
cebula | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
zioła prowansalskie | 1 łyżeczka |
Cheddar | 50 g |
wywar warzywny | 1 litr |
sól i pieprz | |
ryż | do podania |
Wybrać 4 dojrzałe czerwone papryki o takim kształcie aby „stały” w pozycji pionowej. Dopasować naczynie żaroodporne tak aby papryki ciasno się w nim mieściły. Posiekać mięso. Doprawić je ziołami, posiekaną cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Z papryk odciąć „kapelusze”. Ze środków usunąć gniazda nasienne. Włożyć do papryk mięso. Zetrzeć ser. Posypać wierzch mięsa serem. Przykryć papryki odciętymi częściami. Wstawić do naczynia żaroodpornego. Wlać do naczynia bulion, tak aby sięgał do 1/3 wysokości papryk. Przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około 45 minut. Podawać z ryżem ugotowanym z warzywami i sosem pomidorowym.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 3. Szybkie ciasto z wiśniami
- 4. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Jak gotować ryż na sypko
- 7. Podział tuszy wołowej
- 8. Zaprawa do ryżu do sushi - proporcje
- 9. Ciasto na pizzę
- 10. Biały chłodnik z Podlasia
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...