Papryka faszerowana

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mięso wieprzowe 500 g
papryki czerwone 4
cebula 1
czosnek 2 ząbki
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Cheddar 50 g
wywar warzywny 1 litr
sól i pieprz
ryż do podania
Warzywa faszerowane mięsem to piękne danie nie tylko na jesienny obiad.

Wybrać 4 dojrzałe czerwone papryki o takim kształcie aby „stały” w pozycji pionowej. Dopasować naczynie żaroodporne tak aby papryki ciasno się w nim mieściły. Posiekać mięso. Doprawić je ziołami, posiekaną cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Z papryk odciąć „kapelusze”. Ze środków usunąć gniazda nasienne. Włożyć do papryk mięso. Zetrzeć ser. Posypać wierzch mięsa serem. Przykryć papryki odciętymi częściami. Wstawić do naczynia żaroodpornego. Wlać do naczynia bulion, tak aby sięgał do 1/3 wysokości papryk. Przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około 45 minut. Podawać z ryżem ugotowanym z warzywami i sosem pomidorowym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.