Papryka w zalewie słodko-kwaśnej

  • Czas 2 godz.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
papryka 3 kg
cebula 05 kg
ogórki 05 kg
Ocet 10 05l
cukier 35 dag
czosnek główka
woda 25 l
gorczyca opakowanie
pieprz 15 ziarenek
liść laurowy 10 listków
koper 5 główek
ziele angielskie 15 ziarenek

Każdy, kto spogląda na swoje wypełnione zapasami półki, odczuwa dumę i zadowolenie.Nic nie smakuje lepiej i nie sprawia takiej satysfakcji, jak samodzielnie przygotowane przetwory. Przetwory robiła moja Mama, teraz robię ja i moja dorosła już córka. Lubimy mieć swoje ogórki kiszone, paprykę, kapustę kiszoną, różne sałatki warzywne, przecier z pomidorów, buraki w słoikach i marmoladę z jabłek do naleśników i jabłecznika.

Strąki papryki starannie oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć. Poprzekrawać je na połówki, ćwiartki lub szerokie paski. Obrane cebulki obgotować w lekko osolonej wodzie. Paprykę, cebulki i ogórki układać w słoikach z przyprawami. Zagotować wodę z octem, dodać sól, cukier. Zalać warzywa, pasteryzować ok. 10 minut od zagotowania.

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.