Parmezanowy krem z borowików

  • Czas 1 godz. 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
grzyby suszone 55 g
mrożone grzyby (najlepiej borowiki) 150 g
bulion z jarzyn 1 l
biała cebula 1 mała szt.
oliwa z oliwek 3 łyżki
serek mascarpone 2 łyżki
grubo tarty parmezan 2 szklanki
natka pietruszki garść
świeży tymianek do przybrania 1 gałązka
sól
pieprz

Wypłukać suszone grzyby chłodną wodą i zalać 1,5 szklanki zimnej wody. Odstawić do namoczenia. Rozmrozić grzyby i wysuszyć. Drobno posiekać cebulę. Rozgrzać oliwę w garnku na małym ogniu i zeszklić cebulę. Pokroić grzyby na małe kawałki i wrzucić do garnka. Smażyć chwilę na małym ogniu. Wlać bulion, tak żeby zakrył grzyby i gotować prawie do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut. Doprawić i zmiksować na aksamitny krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać bulionu. Dodać serek mascarpone i zmiksować na najniższych obrotach. Przed podaniem polać odrobiną oliwy, nałożyć po kopiatej łyżce parmezanu, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Przybrać gałązką tymianku.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.