Pasztet pieczony w kąpieli wodnej

  • Czas 1 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wątróbka drobiowa 300 g
ugotowane mięso z kurczaka 200 g
masło 130 g
jajka 2
wódka 1 kieliszek
posiekany świeży imbir 1 łyżka
cebula 1/2
miód 3 łyżki
sól
pieprz

Rozpuścić masło w rondelku. Oczyścić wątróbkę i zmiksować razem z roztopionym masłem w blenderze. Dodawać żółtka po jednym, wrzucić kawałki mięsa. Zmiksować na gładką masę. Ubić jedno białko na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą mięsną. Wlać wódkę, doprawić solą i pieprzem. Drobno posiekać cebulę i podsmażyć z imbirem, aż się przyrumieni. Zmniejszyć ogień i dodać miód. Przełożyć do masy mięsnej i delikatnie wymieszać. Piec w kąpieli wodnej 45 minut w temperaturze 160°C. Podawać na bagietce z sosem lub konfiturą żurawinową.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.