Pate z wątróbek z pieprzem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wątróbka drobiowa 300 g
masło 100 g
szalotki 3
czosnek 2 ząbki
pieprz zielony w zalewie 1 łyżka
rozmaryn świeży (posiekane listki) 1 łyżka
oliwa do smażenia wątróbek 2 łyżki
brandy 50 ml
sól do smaku
rozmaryn, pieprz kolorowy do dekoracji

Roztopić masło, zdjąć piankę, ale jej nie wyrzucać. Dodać do masła kilka listków rozmarynu, odstawić. Wątróbkę umyć i dokładnie osuszyć. Szalotki i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzewać oliwę na patelni i podsmażyć cebulę i czosnek. Doda wątróbkę, rozmaryn i mieszając smażyć 7 minut. Podlać brandy i podpalić. Zachować szczególną ostrożność, bo ogień buchnie gwałtownie. Poczekać aż się wypali. Zdjąć patelnię z ognia i doprawić wątróbki solą. Przestudzić, zmiksować niezbyt dokładnie z połową masła i pianką. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek porto, bulionu lub wody. Dodać pieprz z zalewy. Przełożyć do miseczki, wyrównać zalać resztą masła, schłodzić. Pate najlepsze jest następnego dnia. Podawać z dobrym chlebem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.