Penne Rigate alla Norma

  • Czas 12 min.
  • Czas oczekiwania 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Penne Rigate Barilla 400 gramów
bakłażan 250 g
krojonych pomidorów w zalewie 400 g
cebula biała 50 g
oliwa z pierwszego tłoczenia 30 ml
bazylia 6 listków
ząbek czosnku 1
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Pokroić bakłażan w kostkę, posolić lekko i odstawić na ok. 20 minut.

Rozgrzać na patelni na dużym ogniu taką ilość oliwy, aby móc całkowicie zanurzyć kostki bakłażana, szybko podsmażyć je na złoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Posiekać cebulę i czosnek. Umieścić dużą patelnię na średnim ogniu, podgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, kostki bakłażana, pomidory, sól i pieprz. Całość wymieszać i smażyć przez ok. 15 minut.

W międzyczasie ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem, udekorować bazylią i tartym serem ricotta. Podawać na gorąco.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.