Penne Rigate w kremie brokułowym z gotowaną szynką i serem ricotta

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Penne Rigate 400 gramów
brokuły 150 gramów
mleko pełnotłuste 100 mililitrów
szynka gotowana 100 gramów
świeży ser ricotta 50 gramów
oliwa z oliwek Extra Vergine 30 mililitrów
sól do smaku

1. Do wrzącej wody dodaj brokuły. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij i zmiksuj ze szczyptą soli, niewielką ilością oliwy i mlekiem.
2. Gotowaną szynkę pokrój w cienkie paski długości ok. 4 cm. Podsmaż troszkę na patelni, aby była lekko chrupiąca.
3. Ugotuj Penne Rigate Barilla w dużej ilości osolonej wody. Odcedź, kiedy będą jeszcze twardawe, i dodaj do kremu brokułowego. Dodaj ser ricotta i przez dwie minuty mieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z szynką jako przybraniem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.