Pesto rosso

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
suszone pomidory 2 szklanki
czos 2 ząbki
orzeszki piniowe 1 szklanka
ser Pecorino Romano 150 g
oliwa extra vergine 3/4 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
świeża bazylia mały pęczek
sól morska, cukier i pieprz do smaku
Pasta z suszonych pomidorów, orzeszków piniowych, parmezanu i bazylii. Znakomita do chleba lub jako sos do makaronu. Można utrzeć ją w moździerzu ale dużo prościej zmiksować w malakserze.

Przygotowanie w moździerzu:
1. Pomidory drobno pokroić.
2. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
3. Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach, oderwać listki bazylii.
4. Utrzeć w moździerzu obrany czosnek z solą, dodać orzeszki, ser, rozdrobnione pomidory i ciągle ucierać. Dodać listki bazylii. Utrzeć.
5. Dolewać stopniowo oliwę i sok z cytryny, nie przerywając ucierania, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.

Przygotowanie w malakserze:
Obrać czosnek, pokroić pomidory i bazylię, orzeszki uprażyć na suchej patelni. Ser utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki zmiksować, dolewając oliwę i sok z cytryny. Doprawić solą, cukrem i pieprzem.

Pesto przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami, przechowywać w lodowce około 2 tygodni, lub pasteryzować 15 minut od zagotowania wody w garnku wyłożonym ściereczką.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.