Pokroić cebule w piórka. Umyć warzywa, obrać i pokroić w kostkę. Umyć mięso, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić smalec W brytfance i podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną włoszczyznę razem z cebulą i dusić pod przykryciem. Dodać przecier pomidorowy, wino, 3 szklanki wody, bulion i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 1½ do 2 godzin. Gdy mięso jest gotowe odcedzić sos przez sitko i przelać do rondelka. Wsypać pokruszone pierniczki i gotować, aż ciastka się rozpuszczą, cały czas mieszając. Mięso podajemy pokrojone w plastry i polane sosem. Do tak przygotowanej świątecznego wołowiny najlepiej pasują gotowane warzywa i puree z ziemniaków.
- Czas 2 godz. 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
udziec wołowy | 1,5kg |
smalec | 1 łyżka |
cebula | 2 duże szt. |
włoszczyzna | 1 pęczek |
domowy przecier pomidorowy | 2 łyżki |
czerwone wytrawne wino | 1 kieliszek |
bulion wołowy | 0,5 szklanki |
pierniczki bez dodatków | 4 |
ziele angielskie | 3 ziarenka |
goździki | kilka |
pieprz czarny | 1 łyżka ziarenek |
jagody jałowca | 1 łyżka |
masło | 1 łyżka |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Kartacze
- 3. Ciasto na naleśniki
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Świąteczny bigos staropolski
- 8. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 9. Jedyny w Polsce venenciador
- 10. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...