Pieczeń wołowa w sosie korzennym

  • Czas 2 godz. 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
udziec wołowy 1,5kg
smalec 1 łyżka
cebula 2 duże szt.
włoszczyzna 1 pęczek
domowy przecier pomidorowy 2 łyżki
czerwone wytrawne wino 1 kieliszek
bulion wołowy 0,5 szklanki
pierniczki bez dodatków 4
ziele angielskie 3 ziarenka
goździki kilka
pieprz czarny 1 łyżka ziarenek
jagody jałowca 1 łyżka
masło 1 łyżka

Pokroić cebule w piórka. Umyć warzywa, obrać i pokroić w kostkę. Umyć mięso, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić smalec W brytfance i podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną włoszczyznę razem z cebulą i dusić pod przykryciem. Dodać przecier pomidorowy, wino, 3 szklanki wody, bulion i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 1½ do 2 godzin. Gdy mięso jest gotowe odcedzić sos przez sitko i przelać do rondelka. Wsypać pokruszone pierniczki i gotować, aż ciastka się rozpuszczą, cały czas mieszając. Mięso podajemy pokrojone w plastry i polane sosem. Do tak przygotowanej świątecznego wołowiny najlepiej pasują gotowane warzywa i puree z ziemniaków. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.