Pieczeń z szynki

  • Czas 3 godz. 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
surowa szynka wieprzowa 1,2 kg
bulion 250 ml
kolorowy pieprz 1 łyżeczka ziaren
goździki 6
jałowiec 5 ziaren
ziele angielskie 6 ziaren
suszony majeranek 1 łyżka
czerwone wino 200 ml
pieprz
cukier 1 łyżka
sól
świeży rozmaryn do dekoracji

Mięso opłukać, wysuszyć natrzeć 1 łyżeczką soli i cukrem. Rozetrzeć w moździerzu goździki, kolorowy pieprz, jałowiec i ziele angielskie. Posypać mięso przyprawami i oprószyć majerankiem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia włożyć mięso do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piec dwie godziny w temperaturze 180 stopni C. Podczas pieczenia często polewać winem i bulionem. Pieczeń podawać z sosem z pieczenia i ziemniakami z wody.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.