Pieczona dynia z sałatką jabłkowo-gruszkową

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia 1/2 (ok. 1,5kg)
majeranek suszony 1 łyżka
miód płynny do polania dyni 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
oliwa 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
jabłka 2
gruszki 2
miód płynny do doprawienia sosu 2 łyżki
cytryna 1
pietruszka mały pęczek
sól i pieprz do smaku
olej dyniowy 4 łyżki
Pyszna sałatka z owocową salsą. Idealna na kolację lub wegetariański posiłek.

W dużej misce wymieszać majeranek z miodem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dynię wydrążyć z pestek i miąższu, pokroić na półksiężyce, obrać ze skóry, przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie obtoczyć każdy kawałek w marynacie z przypraw. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

Przygotować sałatkę: W misce wymieszać sok z cytryny, olej dyniowy, miód, posiekaną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Owoce umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ ze skórką pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem. Podawać z upieczoną dynią.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.