Pieczone ziemniaki z czosnkiem i rozmarynem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
małe ziemniaki 2000 g
czosnek 1 główka
świeży rozmaryn 2 gałązki
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Nagrzać piekarnik do temperatury 180⁰C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową. Gotować ziemniaki w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie 5 minut. Odcedzić ziemniaki i wyłożyć na blachę. Przekroić główkę czosnku na pół i ułożyć obie połówki na ziemniakach. Posypać listkami rozmarynu, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Piec około 30–40 minut. Zdjąć ziemniaki z blachy i przełożyć na duży półmisek. Wycisnąć upieczony czosnek na ziemniaki i wymieszać. Przed podaniem przybrać rozmarynem.

Tak przygotowane ziemniaki możemy podawać zarówno do ryb jak i mięs.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.