Pieczony rostbef

  • Czas 2 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
młoda wołowina 1000 g
pieprz
oliwa 200 ml
rozmaryn
sól
miód
żurawiny 200 g
suszone sliwki 50 g
cynamon (niekoniecznie)

Oliwę wymieszać z łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu i posiekanym rozmarynem. Natrzeć mięso. Wstawić na noc do lodówki. Namoczyć śliwki.

Na patelni rozgrzać silnie olej. Dokładnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Ułożyć w blaszce. Piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 C. 15 minut przed końcem posmarować miodem jeśli chcemy aby miało skorupkę.

Śliwki rozgotować na gładki sos. Żurawiny przetrzeć przez sito i dodać do sosu. Odparować w razie potrzeby. Mięso wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut aby odpoczęło. Pokroić w plastry, posolić, podawać z sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.