Pierniczki Elizy (norymberskie)

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 300 g
cukier 150 g
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
przyprawa korzenna 4 łyżeczki
kakao 2 łyżki
jajka 3
Zmielone orzechy lub migdały 150 g
Posiekane Migdały 100 g
rodzynki 50 g
Smażona skórka pomarańczowa 50 g
Skórka cytrynowa kandyzowana 50 g
mleko 1 szklanka
Opłatki do pieczenia
Lukier lub polewa czekoladowa
Pierniczki norymberskie, zwane też piernikami Elizy są jedną z głównych atrakcji niemieckich jarmarków adwentowych.

Rodzynki moczyć 5 minut we wrzątku. Odcedzić. Zmiksować miękkie masło, cukier i jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao i zmielonymi orzechami (migdałami). Dodawać mąkę porcjami do masy jajecznej, miksując na wolnych obrotach. Dodać mleko i bakalie. Rozłożyć na blasze opłatki lub wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim kółka o średnicy ok. 5 cm. Nagrzać piekarnik do 180 C. Piec pierniczki 15-18 minut. Zimne polukrować lub polać polewą czekoladową. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.