- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 250 g |
miód | 2 łyżki |
cukier | 50 g |
jajko | 1 |
kakao | 1 łyżka |
mleko | 1 łyżka |
soda | 1/2 łyżeczki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
przyprawa piernikowa | 1 łyżeczka |
masło | 50 g |
Zagotować masło, cukier, miód, kakao i przyprawę piernikową. Ostudzić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, jajko i sodę rozpuszczoną w gorącym mleku. Wyrobić ciasto. Rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką. Wycinać foremką małe pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 190C. Uwaga: zimne pierniczki polukrować.
Więcej przepisów na Święta Bożego Narodzenia - Sprawdź!
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...