Pierogi z jagodami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 300 g
masło kopiasta łyżka
woda 1 szklanka
sól do ciasta 1/4 łyżeczki
jagody 300 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier kryształ 1 łyżka
gęsta śmietana 200 ml
cukier puder do smaku
sól do gotowania pierogów
Nie znamy tych osób, które odmówiłyby pierogów z jagodami… A już na pewno nie tych według przepisu babci Zosi!

Przesiać mąkę na stolnicę, formując kopczyk.  W środku kopca zrobić krater, jak w wulkanie.  Zagotować wodę z masłem i solą. Wlewać wrzątek małymi porcjami do krateru mąki i wymieszać ciasto z wrzątkiem przy pomocy łyżki lub noża.

Połączone ciasto wyrabiać 10 minut na podsypanej mąką stolnicy. Wyrobioną kulę ciasta przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. 

Jagody umyć w misce z wodą, osuszyć delikatnie na ręczniku papierowym (jagód nie należy płukać pod bieżącą wodą, bo stracą smak). Połowę jagód wymieszać z mąką i cukrem. Resztę zostawić do dekoracji.

Ciasto podzielić na porcje. Rozwałkować, wycinać szklanką kółeczka. Na środek każdego kółeczka nakładać łyżeczkę jagód, złożyć kółeczko na pół i dokładnie zlepić brzegi pierożków.

Zagotować duży garnek osolonej wody. Gotować pierogi partiami po 12-15 sztuk. Gotować ok. 2-3 minuty po wypłynięciu pierożków na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną posypane cukrem pudrem i jagodami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.