- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 350 g |
jajko | 1 |
kasza jaglana | 200 g |
twaróg | 200 g |
cebula | 1 duża |
boczek wędzony | 100 g |
sól, pieprz, majeranek | |
olej | |
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem i ugotować na sypko. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać do kaszy razem z twarogiem, wymieszać, dodać przyprawy, doprawić. Zagnieść ciasto z mąki i jajka, z dodatkiem wody, rozwałkować i wykroić je na krążki lub kwadraty. Nałożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę i stopić. Skwarkami okrasić ugotowane uprzednio pierogi.
Przepis przygotowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...