Smaki życia
Zaloguj się Rejestracja Kontakt
  • Usuń
  • Zmień
Zapisz
Witaj »
  • Zobacz profil
  • Zakupy
  • Przepisy
Wyloguj się

Witaj

Zaloguj się lub utwórz konto

Mam konto ale nie mogę się zalogować

Facebook connect Google+ connect zaloguj się
  • Kuchnia
    • Przepisy
    • Porady
    • Inspiracje
    • Osobowości
    • Słownik kulinarny
    • Akcesoria kuchenne
    • Gadżety
    • Ciekawostki
  • Restauracje
    • Restauracje rekomendowane Polska i świat
    • Jak rozpoznać dobrą restaurację?
  • Dom i Wnętrza
    • Inspiracje
    • Porady
  • Śladami Smaków
    • Podróże
    • Moje odkrycia
    • Smaki regionów
    • Smaki, które podbiły świat
    • Smak na kulturę
  • Wydarzenia
    • 1 czerwca zjedz i wesprzyj młodzież! Przyłącz się
    • Konkurs Nowa odsłona Pana Łososia
    • Raj dla dzieci w Południowym Tyrolu
    • Polska uczta w londyńskiej restauracji Jamiego Oli
    • Kucharze dzieciom
    • Poczuj „smak” Berlina w Warszawie
    • ZARABIAJ NA KAWIE, warsztaty Segafredo Zanetti
    • Przygotuj się do Świąt w Południowym Tyrolu
    • Gęsina na św. Marcina
    • Polecamy
    • Komentarze
    • Smaki życia gwiazd
    • Konkurs
  • O mnie
      • Sklep
        • Ceny
        • Koszyk 0.00 PLN
      • profil
        • Dodaj przepis
        • Moje przepisy
        • Moje zakupy
        • Ustawienia
        • Schowek
        • Pytanie do Magdy G.
        • Ebook
      • Strona główna »
      • Kuchnia»
      • Przepisy»
      • Pierogi z soczewicą

      Pierogi z soczewicą

      Drukuj

      Przepis Smaków Życia

      • Czas przygotowania 2 godz.
      • Czas oczekiwania 8 godz.
      • Trudność
      • Porcja dla
      ciasto:
      mąka 500 g
      masło 200 g
      sól 1 łyżeczka
      żółtka 2
      śmietana kwaśna 1 szklanka
      drożdze 30 g
      mleko 3 łyżki
      cukier 1 łyżeczka
      Farsz:
      sucha soczewica zielona lub brązowa 1 szklanka
      cebula 1
      masło do smażenia 3 łyżki
      jajka na twardo 2
      ziemniaki 3
      sól i pieprz do smaku
      zdj. StockFood/Free
      Pierogi z soczewicą to przysmak ze wschodu. Tym razem w wersji pieczonej.

      Namoczyć soczewicę na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotować jajka na twardo. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na maśle (można zastąpić masło oliwą). Obrane ziemniaki i jajka oraz odcedzoną soczewicę zemleć przez maszynkę. Dodać cebulę, doprawić do smaku. Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Mąkę posiekać z masłem i solą. Dodać drożdże, gdy zaczyn ruszy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Nałożyć farsz, zlepić formując ozdobny rant. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać pierogi. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem lub śmietanką. Piec około 20 minut aż będą rumiane. Smakują na ciepło i na zimno.

      Tweeter
      

      Najpopularniejsze wpisy

      • 1. Ciasto na naleśniki
      • 2. Biały chłodnik z Podlasia
      • 3. Makaron z cukinią i pieczarkami
      • 4. Jak gotować ryż na sypko
      • 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
      • 6. Jak gotować młode ziemniaczki?
      • 7. Podział tuszy wołowej
      • 8. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
      • 9. Ciasto na pizzę
      • 10. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną

      Wydarzenia

      • Spółka Smaki Życi...

        Spółka Smaki Życia oświadcza:

      • Gastro Targ na Ch...

        Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...

      Domowe inspiracje

      • Kawa w filiżance ...

        Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...

      • Erica z Afryki

        Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...

      Śladami smaków

      • Skąd się wzięły f...

        Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...

      • Arbuz, czyli melo...

        Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...

      Co masz w lodówce?

      • Kuchnia
      • Restauracje
      • Dom i Wnętrza
      • Śladami Smaków
      • Wydarzenia
      • O mnie
      • Sklep
      • Reklama
      • POTRAWY WIELKANOCNE
      • profil
      Pierogi z soczewicą - Przepisy.Pierogi z soczewicą to przysmak ze wschodu. Tym razem w wersji pieczonej. Pierogi z soczewicą to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler

      Smaki Życia na Facebooku

      Smaki Życia

      Kontakt

      Newsletter smaków życia

      Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera

      Rezygnuję

      Witaj
      Od teraz spodziewaj się najświeższych nowości ze strony Smaki Życia.

      Rezygnuję

      Jeżeli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, zaloguj się i zrezygnuj z subskrypcji.

      Witaj
      Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk "Rezygnuję". W przeciwnym wypadku - Anuluj.

      Rezygnuję

      polityka prywatności

      Copyrights 2022 Smaki Życia.