- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 2 |
olej | 1 łyżka |
konfitura | |
mąka | 0,5 kg |
drożdze | 100 g |
mleko | 1 szklanka |
cukier | 1/2 szklanki |
Dodać do połowy mąki drożdże zmieszane z cukrem oraz podgrzane mleko. Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce. Ubić białka na pianę. Dodać cukier i żółtka. Połączyć ubite jajka z zaczynem drożdżowym, pozostałą częścią mąki i olejem. Wyrobić na gładką, jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia.
Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra. Wykroić kółko talerzykiem i przeciąc na 8 części. Nakładać konfiturę i rolować ciateczka. Układać na wyłożonej papierem blasze. Piec ok. 30 minut w rozgrzanym do 190 °C piekarniku.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Ciasto na naleśniki
- 2. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Jak gotować ryż na sypko
- 5. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 6. Ciasto na pizzę
- 7. Makaron z boczkiem, szpinakiem i śmietaną
- 8. Placki ziemniaczane
- 9. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 10. Policzki wołowe
Wydarzenia
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Kilkanaście dni temu, na nocnej street foodowej mapie Warszawy, w centrum miasta, pojawił się Gas...
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...