Ciasteczka z konfiturą

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 2
olej 1 łyżka
konfitura
mąka 0,5 kg
drożdze 100 g
mleko 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
Nic tak nie poprawia atmosfery w domu jak półmisek świeżych rogalików z przednią konfiturą.

Dodać do połowy mąki drożdże zmieszane z cukrem oraz podgrzane mleko. Wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce. Ubić białka na pianę. Dodać cukier i żółtka. Połączyć ubite jajka z zaczynem drożdżowym, pozostałą częścią mąki i olejem. Wyrobić na gładką, jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia.

Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra. Wykroić kółko talerzykiem i przeciąc na 8 części. Nakładać konfiturę i rolować ciateczka. Układać na wyłożonej papierem blasze. Piec ok. 30 minut w rozgrzanym do 190 °C piekarniku.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.