Piersi kacze z konfiturą wiśniową

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Piersi kaczki 2
oliwa 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
świeży rozmaryn 4 gałązki
czerwone wytrawne wino 200 ml
Wiśnie w marynacie 200 g
miód gryczany 1 łyżka
Pyszne połączenie kaczego mięsa, wina i wiśni. Wiśnie w marynacie do mięs będące idealnym dodatkiem do sosu można kupić w spiżarni Smaków Życia.

Naciąć skórę i tłuszcz na mięsie w kratkę, uważając żeby nie przeciąć włókien mięsa. Natrzeć mięso i skórę solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu z dwóch gałązek. Dwie pozostałe zostawić do podania potrawy.  Rozgrzać patelnię skropioną oliwą i ułożyć na niej mięso naciętą skórą do dołu. Wytopić tłuszcz ze skóry. Następnie wlać wino i miód, i dusić razem 2 -3 minuty. Przełożyć mięso z patelni do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C na 15 minut. Sos powstały na patelni gotować aż połowa odparuje. Dodać wiśnie w marynacie ( kup w naszym sklepie ) i doprowadzić do wrzenia. Doprawić sos solą i pieprzem.  Wyjąć  mięso z piekarnika. Zostawić na 5 minut, żeby soki się rozeszły i pokroić w plastry. Sos z brytfanki wlać do sosu na patelni i wymieszać. Podawać z wiśniowym sosem, posypane igiełkami świeżego rozmarynu. Ziemniaki purée będą znakomitym dodatkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.