Piersi z kaczki z mango

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
piersi z kaczki 4
bulion z kurczaka 3 łyżki
masło 2 łyżki
sok pomarańczowy 2 łyżki
brandy 1 łyżka
małe mango 2
sól, pieprz
Kaczka coraz częściej gości na polskich stołach. Jeśli oswoiliście się już z przygotowywaniem tego mięsa, proponuje wyzwanie w postaci egzotycznego przepisu na ten drób.

Mango obrać, oddzielić od pestek, pokroić na kawałki, można też zblendować je na mus. Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w kratę. Patelnię rozgrzać. Smażyć piersi z kaczki od strony skóry przez około 5-6 minut. Zmniejszyć okień, przewrócić piersi na drugą stronę i smażyć pod przykryciem kolejne kilka minut (długość smażenia zależy od tego, na ile ścięte mięso chce się uzykać). Zdjąć piersi z patelni przełożyć je do miski i przykryć talerzem (tak żeby mięso cały czas było ciepłe). Na tę samą patelnię wlać bulion, dodać pokrojone w ćwiartki  mango, abo też dwie łyżki musu z mango, sok pomarańczowy, pieprz, masło i brandy. Zredukować sos. Doprawić solą i pieprzem. Piersi z kaczki podawać w plastach ułożonych na mango, polać sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.