W rondlu lub dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać posiekane szalotki, smażyć 3-4 minuty, mieszając. Pokroić jabłka na ósemki, usuwając gniazda nasienne (nie obierać). Dodać jabłka i cukier do szalotek. Smażyć, aż będą złote. Łyżką cedzakową wyjąć szalotki i jabłka z rondla. Jeśli trzeba dolać nieco oliwy do rondla i włożyć piersi kurczaka. Dusić około 6 minut, raz odwracając. Dolać cydr lub sok jabłkowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 8 minut. Mieszać od czasu do czasu obracać mięso. Sprawdzić szpikulcem, czy mięso jest gotowe (przy nakłuciu powinien wypływać bezbarwny sos). Dodać sos Worcestershire i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Nie gotować! Dodać szalotkę i jabłka, podgrzewać 1-2 minuty. Nie gotować.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
piersi z kurczaka | 2 pojedyncze |
cydr lub sok jabłkowy bez dodatku cukru | 200 ml |
szalotki | 2 |
jabłka | 2 |
oliwa | 2 łyżki |
masło | 2 łyżki |
cukier | 1 łyżka |
sos Worcestershire | 1 łyżeczka |
śmietanka | 4 łyżki |
sól i pieprz | do smaku |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...