Piersi z kurczaka w cydrze

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
piersi z kurczaka 2 pojedyncze
cydr lub sok jabłkowy bez dodatku cukru 200 ml
szalotki 2
jabłka 2
oliwa 2 łyżki
masło 2 łyżki
cukier 1 łyżka
sos Worcestershire 1 łyżeczka
śmietanka 4 łyżki
sól i pieprz do smaku

W rondlu lub dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać posiekane szalotki, smażyć 3-4 minuty, mieszając. Pokroić jabłka na ósemki, usuwając gniazda nasienne (nie obierać).  Dodać jabłka i cukier do szalotek. Smażyć, aż będą złote. Łyżką cedzakową wyjąć szalotki i jabłka z rondla. Jeśli trzeba dolać nieco oliwy do rondla i włożyć piersi kurczaka. Dusić około 6 minut, raz odwracając. Dolać cydr lub sok jabłkowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 8 minut. Mieszać od czasu do czasu obracać mięso. Sprawdzić szpikulcem, czy mięso jest gotowe (przy nakłuciu powinien wypływać bezbarwny sos). Dodać sos Worcestershire i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Nie gotować! Dodać szalotkę i jabłka, podgrzewać 1-2 minuty. Nie gotować.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.