piknikowe pierogi

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka 400g
masło 200g
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
gęsta śmietana 3 łyżki
kiełbasa 400g
suszone pomidory 1 duży słoik
cebula 1 duża lub 2 małe
ząbek czosnku 2 szt
rozmaryn szczypta
tymianek szczypta
pieprz szczypta

Do przesianej mąki dodać roztopione masło,roztrzepane jajko, śmietanę, sól. Zagnieść i schłodzić w lodówce przez godzinę. Kiełbasę i cebulę pokroic w drobną kostkę i przesmażyć wraz z czosnkiem. Dporawić rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Gdy przestygnie dodać drobniej pokrojone pomidory. Piekarnik nagrząć do temperatury 200 C. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać okręgi, nałożyć farsz i sklejać jak pierogi, posmarować z wierzchu olejem z pomidorów. Piec ok 20 min.

Smacznego !!!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.