PILAW Z BARANINĄ

  • Czas 25 min.
  • Czas oczekiwania 2 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż 25 dag
masło 4 dag
baraninałopatka lub mostek 50 dag
szalotek 7 lub 8 sztuk

Ryż wrzucić do wrzącej wody i gotować około 10 minut,nastepnie przecedzić na sitku,aby był dokładnie odsączony.

Mięso pokroić w kawałki wielkości zwykłego kotleta i posolić.

Szalotki obrac i sparzyć.

W rondlu ułożyć warstwami:kawałki masła,mięso,ryż.W warstwy te wbijać całe szalotki.

Dokładnie przykryć i dusić na małym ogniu.Po około 15 minutach duszenia podlać zimną wodą i dusić dalej do czasu,aż mięso będzie zupełnie miękkie.

W razie potrzeby czynność powtórzyć.

Mięso powinno być gotowe po upływie mniej więcej 2 godzin.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.