- Czas przygotowania
- Czas oczekiwania 4 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 3 szklanki |
Drożdże suche | 1 opakowanie |
ciepła woda | 1,5 szklanki |
sól | 1,25 łyżeczki |
oliwa | 1 łyżka |
cukier | 1 łyżeczka |
Rozpuścić drożdże i cukier w 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę i sól, zrobić dołek w mące i wlać drożdże i oliwę, wymieszać. Stopniowo dodawać resztę wody ciągle mieszając drewnianą łyżką, aż mąka wchłonie wodę. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10-15 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. W razie konieczności podsypać mąką lub dolać wody. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie wyrobić i uformować 10 kulek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulę na ok. 1 cm grubości placki. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec na samym dole piekarnika nagrzanego do 250 stopni C przez 4-5 minut, następnie przełożyć placki i piec jeszcze 2 minuty. Podawać na ciepło lub po przestudzeniu. Po przekrojeniu, wewnątrz pity znajduje się kieszonka do której można włożyć kawałki mięsa i warzywa.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...